اخبار و تازه هاارگونومی سالمندانمصاحبه

مصاحبه خبری: محیط مناسب برای سالمندان

پیام خانلری- کارشناس ارشد ارگونومی دانشگاه علوم پزشکی ابن‌سینا: با توجه به این‌که جمعیت کشور ما به سمت سالمندی می‌رود و به تعبیری در ۳۰ سال آینده سونامی سالمندی خواهیم داشت، بهتر است سازمان‌های متولی مانند وزارت بهداشت از اکنون برنامه‌ریزی درستی داشته باشند که این سونامی تبعات کمتری داشته باشد.

به طور متوسط بیش از ۷۰ درصد سالمندان بالای ۷۵ سال از ۵/۳ بیماری مزمن رنج می‌برند. سالمندی اگرچه بیماری نیست، اما بار بیماری‌های قلبی، تنفسی و مغزی، کاهش قدرت بینایی و شنوایی، ضعف‌ها و دردهای استخوانی – عضلانی و اختلالات روانی در آن خیلی بیشتر است. با افزایش سن، بدن انسان دچار تغییراتی می‌شود و دیگر توان گذشته را ندارد به همین دلیل با کوچک‌ترین موردی آسیب می‌بیند.

با افزایش سن، سیستم‌های قلبی، عروقی و تنفسی افراد سالمند کارایی خود را از دست می‌دهد به نحوی که سیستم تنفسی در ۶۰ سالگی حدود ۵۰ درصد کارایی خود را از دست می‌دهد. بینایی و شنوایی افراد سالمند رو به کاهش می‌رود و تشخیص رنگ‌ها برای افراد سخت می‌شود. قدرت ماهیچه‌ها با افزایش سن کاهش می‌یابد و استخوان‌ها به دلیل تخلل شکننده می‌شوند. شایع‌ترین علل حوادثی که در منزل برای سالمندان رخ می‌دهند لغزندگی و ناهموار بودن کف، کمبود نور، نبودن دستگیره در کنار پله‌ها و محل‌های رفت و آمد، چیدمان نامناسب وسایل در منزل و مواردی مانند این است. بنابراین با رعایت نکاتی ساده می‌توان از حوادثی که برای سالمندان اتفاق می‌افتد، جلوگیری کرد.

در صورتی ‌که سالمند از عصا یا صندلی چرخدار استفاده می‌کند، چیدمان وسایل در منزل باید به گونه‌ای باشد که همواره مسیر رفت و آمد برای او باز باشد. همچنین، با توجه به این‌که معمولا کف‌ خانه‌ها سرامیکی و صاف است، توصیه می‌شود از دمپایی با کف لاستیکی در منزل استفاده شود. در کنار تختخواب سالمند کلیدی برای خاموش و روشن کردن چراغ وجود داشته باشد تا سالمند مجبور نشود بعد از خاموش کردن چراغ در تاریکی راه برود.

همچنین در مسیرهایی که رفت و آمد زیاد است، دستگیره‌هایی به دیوار نصب شود. نور کافی – ترجیحا نور خورشید – برای اتاق سالمندان فراهم شود. رنگ مورد استفاده برای دکوراسیون باید شاد، امیدوارکننده و انرژی‌بخش باشد. توصیه می‌شود به جای چندین فرش کوچک، از یک فرش بزرگ در اتاق‌های سالمندان استفاده شود تا هنگام رفت و آمد پا یا عصای آنها به لبه‌های فرش گیر نکند. بهتر است برای جلوگیری از لغزش و سُر خوردن هنگام استحمام، دستگیره‌ها و میله‌هایی در حمام تعبیه شود.

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا