انواع حافظه
انواع حافظه:
برای بررسی انواع حافظه نخستین نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که ۳ نوع حافظه وجود دارد:
- حسی
- کوتاه مدت
- بلند مدت
پردازش اطلاعات از حافظه حسی شروع میشود به سمت حافظه کوتاه مدت حرکت میکند و درنهایت به حافظه بلند مدت منتقل میشود.
حافظه حسی (sensory memory)
حافظه حسی کوتاه ترین نوع حافظه ماست و بسیار زود گذر است. حافظه حسی همانطور که از اسمش پیداست، به عنوان یک میانجی برای محرک هایی که از طریق حواس پنج گانه ما دریافت شده اند؛ عمل میکند. این محرک ها برای لحظه ای کوتاه -به طور معمول کمتر از نیم ثانیه- حفظ میشوند.
مثل یک تصویر، یک رایحه یا یک صدا.
حافظه حسی دارای سه زیر شاخه اصلی است:
حافظه نمادین (Iconic memory)
این حافظه به خاطرات بصری (بینایی) مربوط است. حافظه نمادین بسیار زودگذر است و به این صورت عمل میکند که مغز شما تصویری را که فقط لحظاتی پیش دیده اید به یاد می آورد و حتی پس از حذف تصویر، آنچه را که خیلی سریع و مختصر دیده است؛ «به یاد میآورد». هرآنچه را پس از گذشت نیم ثانیه به یاد داشته باشید، به حافظه کوتاه مدت شما منتقل میشود.
مثال:
شما به هرآنچه در یک اتاق است نگاه میکنید و تخت خواب، میز، کمد و… را مشاهده میکنید و چشمان خود را میبندید. حافظه نمادین شما هر آنچه را که دیده بودید، به یاد می آورد.
حافظه حس شنوایی (Echoic)
حافظه آیکوئیک که حافظه ی حسی-شنوایی نیز نامیده میشود، مربوط به خاطرات شنیداری (صوتی) است. به طور کلی، حافظه Echoic اندکی بیشتر از حافظه iconic ذخیره سازی انجام میدهد.(حدود ۳-۴ ثانیه)
مثال:
اگر شما چند نت از یک موسیقی را بشنوید، ممکن است بتوانید آنها را بلافاصله پس از اتمام موسیقی دوباره تکرار کنید. با این حال اگر چند دقیقه دیگر دوباره همان موسیقی پخش شود، ممکن است نتوانید آن را بخاطر بیاورید مگر اینکه به حافظه کوتاه مدت شما منتقل شده باشد.
حافظه وابسته به لمس (Haptic memory)
این حافظه به خاطرات مربوط به حس لامسه مرتبط است. درست مثل حافظه نمادین و ایکوئیک، حافظه haptic نیز به همان اندازه زودگذر است.
مثال:
اگر شما دست خود را روی یک سطح زبر و خشن بکشید، حسی را که فقط برای چند ثانیه احساس کردید به خاطر خواهید آورد. پس از آن، حافظه برای یادآوری های بعدی نیاز به رمزگذاری اطلاعات در حافظه کوتاه مدت دارد.
دیگر انواع حافظه حسی
دو حس دیگر چطور؟ بویایی؟ چشایی؟
حتی اگر ما اغلب شنیده باشیم که حس بویایی قوی ترین پیوند را به گذشته دارد، اما از قضا ۳ زیر شاخه ی فوق در زمینه ی حافظه حسی بصورت گسترده تری مورد مطالعه قرار گرفته است! با این وجود به یاد داشته باشید که حافظه حسی زودگذر است و چیزی بیشتر از یک فلاش (جرقه) نیست.
حافظه کوتاه مدت (Short-term memory)
حافظه کوتاه مدت که شامل حافظه کاری یا همان حافظه فعال (Working memory) میشود؛ اطلاعات را برای مدت کوتاهی در مورد اتفاقاتی که اخیرا رخ داده است، ذخیره میکند.
حافظه کوتاه مدت ظرفیت نگهداریِ مقدار کمی از اطلاعات را بصورت فعال و با دسترسی راحت، برای مدت زمان کوتاهی دارد و برخلاف حافظه حسی قابلیت ذخیره موقت را دارد. ماندگاریِ این ذخیره سازی در حافظه کوتاه مدت به میزان دقت و تلاش آگاهانه ی ما بستگی دارد.
روانشناس جورج میلر اظهار داشت که ظرفیت حافظه کوتاه مدت انسان تقریبا ۲±۷ آیتم می باشد. مطالعات جدید نشان میدهد که این تعداد برای دانشجویان در مورد به یادآوری ارقام، دقیق است. اما ظرفیت این حافظه در جمعیت های متنوعی آزمایش شده و نتایج متفاوت بوده است.
توانایی به یاد آوردن کلمات به تعداد بخش های آن بستگی دارد. وقتی کلمات طولانی باشند یا صداهای شبیه به هم داشته باشند، کمتر به یاد آورده میشوند ولی وقتی که اطلاعات را بخش بخش کنیم (chunking)، می تواند به ظرفیت حافظه کوتاه مدت ما کمک کند.
مثال:
حفظ کردن شماره تلفن به شکل ۵۹ ۰۳ ۷۸ ۴۴ راحت تر از زمانی است که بخواهیم همان عدد را به شکل بهم چسبیده حفظ کنیم.
-حافظه کاری یا فعال (working memory)
داده های موقتی را در ذهن نگه میدارد و همچنین امکان دستکاری اطلاعات را دارد. مدل حافظه فعال از Baddeley & Hich رایج ترین نظریه در این باره است. طبق این مدل حافظه فعال دارای یک حلقه واجی (Phonological Loop)، برای حفظ داده های کلامی است.
حلقه واجی (Phonological Loop) وظیفه ی رسیدگی به اطلاعات شنیداری و کلامی مانند شماره تلفن، نام افراد یا درک کلی درباره آنچه دیگران میگویند، را دارد.
حافظه بلندمدت (Long-term memory)
حافظه بلند مدت ما یک سیستم مغزی برای ذخیره، مدیریت و فراخوانی اطلاعات است. این حافظه بسیار پیچیده و با عملکردهای متفاوت است.
از آنجا که حافظه حسی کمتر از یک ثانیه و حافظه کوتاه مدت فقط ۱ تا ۲ دقیقه توانایی ذخیره سازی اطلاعات را دارند، حافظه بلند مدت هرآنچه را که در یک رویداد مربوط به ۵ دقیقه تا حدود ۲۰ سال قبل باشد، شامل میشود.
انواع مختلفی از حافظه بلند مدت وجود دارد: گاهی آگاهانه هستند یعنی ما را ملزم به تفکر فعال برای یادآوری بخشی از اطلاعات می کنند. گاهی اوقات ناخودآگاه هستند یعنی به سادگی و بدون تلاش فعال برای یادآوری ظاهر میشوند. مانند یادآوری مسیر بازگشت از محل کار به منزل.
الف) حافظه صریح یا آشکار (Explicit memory)
گاهی به عنوان حافظه آگاهانه (conscious)، از آن یاد میشود. این حافظه فراخوان ارادی (عمدی) اطلاعات است.
مثال:
هربار که میخواهیم فرم های درخواست مختلف را پر کنیم، باید آگاهانه آدرس کامل، شماره تلفن ها و… خود را به یاد بیاوریم و یادداشت کنیم.
- حافظه اعلانی یا اخباری (Declarative memory)
به نوعی همان حافظه صریح (explicit)، است که شامل حفظ و یادآوری حقایق مهم مثل تاریخ ها، رویدادها و اطلاعات است.
مثال:
با گذشت آبان ماه، من میدانم که زمان خرید کادو برای دوستم مهدی ست. چون ۲۳ آذرماه تولد مهدی است.
- حافظه رویدادی (Episodic memory)
نوعی از حافظه اعلانی است که شامل توانایی بخاطر سپردن تجربیات شما از زندگیتان است.
مثال:
- مادر من تماس میگیرد و می پرسد که آخر هفته ام را چگونه گذراندم، من باید فکر کنم و به عقب برگردم تا مسابقات رباتیک و جشن برگزار شده در دانشگاه را به یاد بیاورم و برای مادرم تعریف کنم.
- ساحلی که تابستان پیش را در آنجا گذرانده اید به یاد میآورید.
- اولین مسافرت خود با هواپیما را بخاطر میآورید.
- اولین رستوران یا کافی شاپی که با همسرتان رفته اید را به خاطر خواهید آورد.
- حافظه معنایی (Semantic memory)
نوعی از حافظه اعلانی است که به ذخیره واژگان، حقایق کلیدی، اسامی و دانش عمومی میپردازد.
مثال:
- شما از حافظه معنایی حین امتحان دادن استفاده میکنید.
- دانستن مفهوم گربه، سگ و …
- به یادآوری نام اشیا
- به یادآوری پایتخت کشورها
- دانستن کاربرد اشیا مثل چاقو، چنگال و..
- دانستن اینکه آسمان آبی است!
ب) حافظه ضمنی (Implicit memory)
گاهی حافظه ناخودآگاه یا اتوماتیک نیز گفته میشود. این حافظه از تجربیات گذشته استفاده میکند تا بار دیگر آن ها را بدون فکر کردن به یاد بیاورد. گفته میشود که نوازنده ها و بازیگران ماهر حافظه ضمنیِ توانمندی دارند.
مثال:
- یک تایپیست هنگام تایپ کردن بدون نیاز به نگاه کردن به کیبورد میتواند به سرعت تایپ کند و نیازی به یادآوری جایگاه هر کلید ندارد.
- دوچرخه سواری بعد از پیدا کردن مهارت
- قفل کردن در
- پختن غذاهای روزمره برای خانم ها خانه دار یا یک آشپز
- مسواک زدن برای بزرگسالان
- مراحل شماره گیری با گوشی همراهِ خود و…
- حافظه رویه ای (Procedural memory)
نوعی از حافظه ضمنی است که توانایی یادآوری نحوه انجام کارها و بسیاری از فعالیت های روزمره، بدون اینکه تفکر فعال داشته باشیم را دارد.
مثال:
- من قبلا وقتی سوار ماشین میشدم قبل از حرکت، موارد ایمنی مثل کمربند یا تنظیم آینه های ماشین را با دقت چک میکردم ولی اکنون با کسب مهارت بیشتر فقط وارد ماشین میشوم و به صورت خودکار همه این موارد را بدون تفکر انجام میدهم.
- شنا کردن برای یک شناگر
- بالا رفتن از پله ها
- نواختن ساز برای یک نوازنده
- حافظه تحریکی (Priming memory)
یکی دیگر از زیرمجموعه های حافظه ضمنی است که شامل استفاده از تصاویر، کلمات یا دیگر محرک ها برای کمک به شناسایی سایر کلمات و عبارات درآینده است.
مثال: استفاده از رنگ سبز برای به یاد آوردن چمن ها یا قرمز برای به یاد آوردن سیب.
دو نوع حافظه دیگر نیز وجود دارد:
حافظه شنوایی (Auditory memory)
این حافظه به ما کمک می کند تا اطلاعاتی را که از طریق شنیدن صداها به دست می آوریم، نگه داری و حفظ کنیم.
حافظه بینایی-فضایی (Visual-spatial)
این همان حافظه ای است که به کودک کمک خواهد کرد تا تصویر توپ بسکتبال را با کلمه توپ مرتبط سازد. توانایی کودک در زدنِ برچسب «توپ» به آن شی گرد و نارنجی مربوط به این بخش حافظه است.