اخبار و تازه ها

بهره مندی از ابزار TRIZ در حل مسائل ارگونومی

“حل ابداعی مسئله” و یا به عبارتی TRIZ شیوه ایی نه چندان نوین ولی بسیار کارآمد در حل مسائل مختلف است که در ارگونومی نیز قابل کاربرد است.

راهکارهای خلاقانه حل مسئله توسط پژوهشگر روسی به نام آلتشولر مطرح شده است که مخفف عبارت روسی آن همان TRIZ است که دارای ۴۰ اصل معروف است و زنده یاد دکتر سلیمی نمین (رئیس سابق دانشگاه پلی تکنیک تهران) در سال‌های گذشته در ایران آن را مطرح کرد و برای هر گونه راه حل یابی مسائل قابل استفاده است.

استفاده از این روش در حل مسائل ارگونومی از جمله در طراحی‌های ارگونومی توسط پژوهشگران مختلفی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته و هم اکنون نیز مقالات کاربردی مختلفی از کاربرد این روش در ارگونومی در مجلات بین المللی منتشر شده است.

پژوهشگران ارگونومی در زمینه طراحی اغلب با مسائلی روبرو هستند که با استفاده از این تکنیکِ حل مسئله، قادرند بهترین و خلاقانه ترین راهکار را برای حل مسائل ارگونومی بدست آورند.
از طریق استفاده از روش TRIZ حتی امکان حذف مسئله به عنوان یکی از بهترین راه حل های حل مسئله مورد توجه است.

راجع به TRIZ کتب فارسی متعددی منتشر شده است و پژوهشگران حوزه های مختلفی از این روش بهره برده اند.

اغلب کاربردهای این روش حل مسئله در ارگونومی معطوف به طراحی خلاقانه و ارگونومیک ابزارهای دستی نیز بوده است.

این روش حل مسئله دارای ابزارکهای گوناگونی از جمله دیاگرام چرا-چرا (why-why diagram) است. از طریق این ابزارکها میتوان به صورت مرحله به مرحله یک مسئله را بررسی و سپس راهکارهای خلاقانه برای آن مسئله به خصوص ارائه کرد.

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا