مقدمه و تاریخچه

۱۰ اصل اساسی ارگونومی

چه به صورت نشسته یا ایستاده کار کنید، این ۱۰ اصل اساسی ارگونومی می تواند به شما کمک کند کارهایی را که هر روز انجام می دهید ارزیابی کنید و تغییرات ساده ای ایجاد کنید که تأثیر زیادی دارد.

اگرچه اصول ارگونومی اغلب در محیط های کاری اعمال می شود، شما همچنین می توانید از آنها در خانه، ماشین یا در حال حرکت برای بهبود رفاه کلی خود استفاده کنید.

در یک موقعیت خنثی کار کنید.

چه در طول روز نشسته یا ایستاده کار کنید، مهم است که بدن خود را در حالت خنثی نگه دارید. چندین ناحیه از بدن وجود دارد که این اصل معمولاً بر آنها تأثیر می گذارد. اولین مورد پشت است. ستون فقرات سالم از انحنای S پیروی می کند و حفظ این انحنا در حین کار برای جلوگیری از فشار بر کمر بسیار مهم است. اگر در حالت نشسته کار می کنید، حمایت خوب کمر کلیدی است. برای کسانی که می ایستند یا در اطراف محل حرکت می کنند، قرار دادن یک پا بر روی زیرپایی در حالت ایستاده می تواند مفید باشد، و زمانی که نیاز به بلند کردن چیزی دارید، مطمئن شوید که به جای از پشت، از قدرت پاهای خود برای بلند کردن بار استفاده می کنید.

سایر نواحی بدن که ممکن است تحت فشار قرار گیرند گردن، آرنج و مچ دست هستند. برای کاهش فشار بر روی این نواحی و حفظ آنها در یک راستا، سعی کنید تجهیزات یا موقعیت کاری خود را تنظیم کنید تا ماهیچه های خود را در وضعیت آرام تری قرار دهید.

نیاز به نیروی بیش از حد را کاهش دهید.

زمانی را تصور کنید که مجبور هستید از تمام وزن بدن خود برای حرکت دادن یک جسم استفاده کنید. این همان چیزی است که این اصل به آن اشاره دارد. هل دادن، کشیدن و بلند کردن وسایل سنگین می تواند مفاصل شما را تحت فشار قرار دهد و احتمال خستگی یا آسیب را ایجاد کند. به جای استفاده از نیروی بیش از حد، سعی کنید ابزارها یا استراتژی هایی را شناسایی کنید که می توانند باری را که برای جابجایی نیاز دارید کاهش دهند. ممکن است استفاده از چرخ دستی یا بالابر برای جابجایی وسایل سنگین ساده باشد، یا ممکن است لازم باشد تغییراتی در فرایند کار خود ایجاد کنید تا مسافتی را که باید طی کنید یا تعداد وسایلی را که برای جابجایی نیاز دارید کاهش دهید.

وسایل مورد نیاز خود را در دسترس قرار دهید.

سعی کنید بازوهای خود را دراز کنید و یک نیم دایره در مقابل خود ترسیم کنید. این محدوده دسترسی شماست و مواردی که اغلب استفاده می کنید باید در داخل این نیم دایره در ایستگاه کاری شما قرار داشته باشند. برای قرار دادن وسایل در محدوده دسترسی خود، ممکن است لازم باشد منطقه خود را مجدداً مرتب کنید تا دیگر به دنبال مواردی که اغلب استفاده می کنید نباشید. تنظیم صندلی و تکیه‌گاه‌های شما نیز می‌تواند مواردی مانند کنترل‌های دستگاه را برای کاهش خستگی در دسترس قرار دهد.

این اصل هنگام دست زدن به جعبه ها یا سطل ها نیز اعمال می شود. به جای فشار دادن به شانه های خود برای رسیدن به فواصل جلوتر، به سادگی جعبه را کج کنید یا آن را روی سطوح پایینتری قرار دهید.

در ارتفاع مناسب کار کنید.

داشتن سطح کار خیلی بلند یا خیلی پایین می تواند به کمر، گردن و شانه ها فشار وارد کند. بیشتر کارهای روتین باید در ارتفاع آرنج انجام شود، چه نشسته و چه ایستاده. با این حال، اگر با ابزارهای سنگین کار می کنید، ممکن است بخواهید موقعیت خود را طوری تنظیم کنید که کمتر از ارتفاع آرنج کار کنید. و در طرف مقابل، کار دقیق ممکن است نیاز به کار در ارتفاع بالای آرنج داشته باشد.

حرکات غیر ضروری را کاهش دهید.

تکرار کارهای دستی می‌تواند باعث آسیب‌های متعددی شود، بنابراین مهم است که به حرکاتی که در طول روز تکرار می‌کنید فکر کنید و راه‌هایی برای کاهش حرکات بیش از حد پیدا کنید. به عنوان مثال، به جای پیچاندن مچ دست برای چرخاندن پیچ گوشتی، آیا می توان پیچ گوشتی را با مته ای جایگزین کرد که حرکت دستی را به طور کلی از کار خارج کند؟ همچنین می توانید به دنبال فرصت هایی برای تغییر موقعیت یا چیدمان محل کار خود باشید تا به شما کمک کند ارگونومیک تر کار کنید.

خستگی ناشی از بار استاتیک را به حداقل برسانید.

در شغل شما، ممکن است وظایفی وجود داشته باشد که شما را ملزم به حفظ همان موقعیت برای مدت طولانی داشته باشد، که به عنوان بار استاتیک شناخته می شود. بار استاتیک می‌تواند بر تمام قسمت‌های بدن تأثیر بگذارد، مانند پاها هنگام ایستادن طولانی مدت یا شانه‌ها زمانی که باید دست‌های خود را بیش از چند ثانیه بالای سر نگه دارید. این نوع کارها می تواند باعث خستگی عضلات شما شود و در نهایت حتی پس از اتمام کار باعث ناراحتی طولانی شود. برخی از راه‌هایی که ممکن است بتوانید با خستگی ناشی از بار استاتیک مقابله کنید، عبارتند از تغییر جهت محل کار یا تغییر موقعیت بدن.

استرس تماسی را به حداقل برسانید.

استرس تماسی زمانی رخ می دهد که یک ابزار یا سطح با ناحیه ای از بدن شما تماس طولانی پیدا می کند. این نواحی تماس که گاهی اوقات نقاط فشار نامیده می شوند می توانند باعث ناراحتی شوند. یکی از نمونه‌های استرس تماسی زمانی است که شما به طور معمول ابزاری مانند انبردست را فشار می‌دهید یا یک وسیله سنگین را در دست می‌گیرید که به ناحیه‌ای از دست شما فشار وارد می‌کند. افزودن بالشتک، پوشیدن دستکش، یا انتخاب ابزارهایی با دسته بالشتکی می تواند کمک کننده باشد. همچنین می‌توانید تشک‌های ضد خستگی را به سطوح ایستاده اضافه کنید تا به کاهش استرس تماسی روی پاشنه‌ها کمک کنید.

فضای کافی در اختیار داشته باشید.

این اصل بسیار ساده است – شما باید فضای کافی برای سر، زانوها و پاهای خود داشته باشید. اگر در حالت نشسته کار می کنید، صندلی خود را طوری تنظیم کنید که فضای پای مناسبی برای خود ایجاد کند. برای جلوگیری از ضربه به سر، موانع بالای سر را بردارید. دید نیز در اینجا به کار می رود. مهم نیست که کجا کار می‌کنید یا از چه تجهیزاتی استفاده می‌کنید، دید واضحی از آنچه در اطرافتان می‌گذرد داشته باشید.

در طول روز حرکت و کشش داشته باشید.

ماندن طولانی مدت در یک وضعیت – چه نشسته و چه ایستاده – برای بدن انسان مفید نیست. برای ورزش کردن یا کشش عضلات خود وقت بگذارید. اگر برای مدت طولانی می نشینید، به طور دوره ای زمانی را برای توقف کاری که انجام می دهید و قدم زدن در اطراف خود پیدا کنید. اگر تمام روز روی پاهای خود ایستاده هستید، کفش های حمایتی بپوشید و از استراحت استفاده کنید. و اگر شغل شما از نظر فیزیکی برای بخش‌های خاصی از بدن شما سخت است، قبل از انجام کارهای سخت به نرمش و کشش بپردازید.

محیط خود را راحت نگه دارید.

محیط های کاری بسته به شغل و نقش شما بسیار متفاوت است، اما برخی از موارد رایجی که ممکن است بخواهید به آنها توجه کنید نور، دما، ارتعاش و سر و صدا هستند. به دنبال راه هایی برای کاهش تابش خیره کننده یا ارائه نور بهتر در مناطق کم نور باشید. مناطق کار را در صورت امکان در دمای راحت نگه دارید و زمانی که در خارج از منزل کار می کنید، لباس مناسب برای آب و هوا بپوشید. و اگر ابزارها سر و صدا یا لرزش بیش از حد ایجاد می کنند، محافظ شنوایی ایجاد کنید و راه هایی را برای خنثی کردن ابزارهای ارتعاشی در نظر بگیرید.

 

منبع:

https://www.forconstructionpros.com/rental/blog/21415547/jlg-industries-inc-the-10-basic-principles-of-ergonomics

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا