نقش ارگونومی در کاهش بیماری های ناشی از کار
استفاده از روش های خود مراقبتی به سلامت کارگران کمک میکند
علیرضا چوبینه میگوید: بهترین راهحلها برای بهبود شرایط کار این است که روشهای مهندسی شرایط کار را بهبود ببخشیم اما با روش خود مراقبتی میشود بخشی از مشکلات را حل کرد. کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که عینک ارگونومی را به چشم خود افراد ذی نفع بزنیم.
به گزارش ایلنا ، آمارها از افزایش تلفات ناشی از حوادث کار میگویند. فرزانه مهدیزاده، مدیرکل دفتر معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی، پیشتر از آمار ۲۸هزار موردیِ معاینه حادثه کار در سال ۱۴۰۰ خبر داده بود. این درحالیست که آمار دقیقی از حوادث کار در دسترس نیست و آماری که به صورت رسمی ارائه میشود کمتر از آن چیزی است که در واقعیت اتفاق میافتد. با این وجود وضعیت آمار حوادث کار به مراتب بهتر از آمار بیماریهای ناشی از کار است؛ آمار و اطلاعات مشخصی از بیماریهای ناشی از کار در دست نیست. اما تعداد افرادی که در طول دورهی کاری خود به دلیل شرایط نامناسب کاری دچار بیماری و مشکلات میشوند، کم نیستند. از کارگرانی که پشت میز مینشینند و احتمالا تنها با یک سیستم و موس و صندلی سروکار دارند گرفته تا کارگرانی که در یک کارگاه کوچک یا صنایع بزرگی مثل نفت و و پتروشیمی کار میکنند، همه ممکن است در معرض بیماریهای ناشی از کار قرار بگیرند.
در خصوص چگونگیِ جلوگیری از بیماریهای ناشی از کار با علیرضا چوبینه (استاد تمام مهندسی بهداشت حرفهای دانشگاه شیراز) گفتگو کردیم. این استاد دانشگاه معتقد است با بکارگیری اصول ارگونومی میتوان بخشی از مشکلات و بیماریهای ناشی از کار را رفع کرد. چوبینه که برندهی جایزهی دستاوردهای یک عمر مطالعات ارگونومی از انستیتو ارگونومی و مهندسی عوامل انسانی انگلستان شده، میگوید: «بهترین راهحلها برای بهبود شرایط کار این است که روشهای مهندسی شرایط کار را بهبود ببخشیم اما با روش خود مراقبتی میشود بخشی از مشکلات را حل کرد. کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که عینک ارگونومی را به چشم خود افراد ذی نفع بزنیم.»
وضعیت بکارگیری اصول بهداشت حرفهای در ایران را چطور ارزیابی میکنید؟
به نظر میرسد در سالهای اخیر پیشرفت خوبی داشتیم. تعداد زیادی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور پذیرنده دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری هستند و نیروی کار کافی در کشور برای این حوزه وجود دارد و بهداشت حرفهای ساختار و سازمان خوبی پیدا کرده است. به جرأت میتوان گفت که کارهای تحقیقاتی که در این زمینه انجام میشود، بروز است و دستاوردهای خوبی داشته و اخیرا هم روی تحقیقات کابردی و محصولمحور متمرکز شده که به نظرم میرسد شرایط رو به جلو است.