سندرم گیرافتادگی شانه نتیجه چرخه معیوب مالش روتاتور کاف بین استخوان بازو و لبه خارجی بالای شانه است. مالش منجر به تورم بیشتر و باریک شدن بیشتر فضا میشود که منجر به درد و سوزش میشود. درمانها شامل استراحت، یخ، داروهای ضد التهابی، فیزیوتراپی، تزریق کورتیزون، پی آر پی شانه و جراحی شانه است.
سندرم گیرافتادگی شانه چیست؟
گیرافتادگی شانه یکی از علل شایع درد شانه است. همچنین به عنوان سندرم برخورد یا شانه شناگر شناخته میشود، زیرا در شناگران رایج است. روتاتور کاف شما گروهی از ماهیچهها و تاندونها است که استخوان بازوی شما را به شانه شما متصل میکند. آنها به شما کمک میکنند بازوی خود را بلند کرده و بچرخانید. روتاتور کاف زیر بالای شانه قرار میگیرد که به آن آکرومیون میگویند. اگر گیرافتادگی شانه دارید، روتاتور کاف شما به آکرومیون چسبیده یا ساییده میشود. هنگامی که بازوی خود را بلند میکنید، فضای (بورسا) بین روتاتور کاف و آکرومیون باریک میشود که باعث افزایش فشار میشود. افزایش فشار روتاتور کاف را تحریک میکند و منجر به برخورد میشود.
چه چیزی باعث ایجاد سندرم گیرافتادگی شانه میشود؟
علل زمینهای را میتوان به دو دسته علل داخلی و خارجی تقسیم کرد.
داخلی: شامل تغییرات تدریجی است که در تاندونهای شانه رخ میدهد، از جمله:
- ضعف عضلانی: ضعف در عضلات شانه میتواند منجر به نزدیکتر شدن استخوان بازو به سمت آکرومیون شود و در نتیجه ماهیچهها بیشتر تحت فشار قرار بگیرند.
- استفاده بیش از حد از شانه: حرکات مکرر بالای سر میتواند باعث پارگیهای بسیار کوچک در بافت نرم شود که منجر به التهاب تاندونهای شانه و بورسا میشود که منجر به اصطکاک بین تاندونها و قوس کوراکواکرومیال میشود.
خارجی: شامل تغییراتی در تاندونهای شانه به دلیل اعمال نیروهای خارجی بر روی تاندونهای شانه است، مانند:
- عوامل تشریحی: شکل شما و شیب استخوان آکرومیون.
- عضلات تیغه شانه (کتف): ضعف در عضلات تیغه شانه شما ممکن است باعث شود فضایی که تاندونهای شانه در آن قرار دارند باریکتر شود و در نتیجه آنها را نیشگون بگیرد.
علت گیرافتادگی شانه چیست؟
تاندون روتاتور کاف شما از فضای زیر آکرومیون عبور میکند. آکرومیون نوک استخوانی لبه خارجی تیغه شانه شما (کتف) است که از بالای قسمت پشتی این استخوان جدا میشود. با انتهای استخوان یقه شما (ترقوه) در شانه شما برخورد میکند. گیرافتادگی شانه زمانی رخ میدهد که تاندون به آکرومیون ساییده شود.
- تاندون شما پاره شده یا متورم شده است. این میتواند به دلیل استفاده بیش از حد ناشی از فعالیتهای مکرر شانه، آسیب یا ساییدگی ناشی از افزایش سن باشد.
- بورس شما تحریک شده و ملتهب است. بورس شما کیسه پر از مایع بین تاندون شما و آکرومیون است. بورس شما به ماهیچهها و تاندونهای شما کمک میکند تا روی استخوانهای شما سر بخورند. بورس شما ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد از شانه یا آسیب ملتهب شود.
- آکرومیون شما صاف نیست (شما به این شکل به دنیا آمدهاید) یا خارهای استخوانی مرتبط با افزایش سن روی آکرومیون خود ایجاد کردهاید.
علائم سندرم گیرافتادگی شانه چیست؟
علامت اصلی گیرافتادگی شانه، درد ناگهانی در شانه زمانی است که بازوی خود را از بالای سر یا عقب بلند میکنید.
- درد زمانی که بازوهای شما بالای سر شما کشیده میشود.
- درد هنگام بلند کردن بازو، پایین آوردن بازو از حالت بالارفته یا هنگام رسیدن.
- درد و حساسیت در جلوی شانه شما.
- دردی که از جلوی شانه به سمت بازو حرکت میکند.
- درد هنگام دراز کشیدن به سمت شانه آسیب دیده.
- درد در شب که بر توانایی خواب شما تأثیر میگذارد.
- درد هنگام رسیدن به پشت خود، مانند دست در جیب پشتی یا بستن زیپ.
- ضعف و سفتی شانه ویا بازو.
- درد جزئی اما دائمی در بازوی شما.
علائم معمولاً به تدریج طی هفتهها تا ماهها ایجاد میشوند.
گیرافتادگی شانه ارتباط نزدیکی با سایر منابع رایج درد در شانه به نام بورسیت و تاندونیت روتاتور کاف دارد. این شرایط میتواند به تنهایی یا به صورت ترکیبی رخ دهد. درد شانه همچنین میتواند نشانهای از آسیب جدیتر به روتاتور کاف شما باشد، یک پارگی یا سوراخ کوچک به نام پارگی روتاتور کاف. اگر روتاتور کاف شما به طور کامل پاره شده باشد، احتمالاً ضعف قابل توجهی خواهید داشت و ممکن است نتوانید بازوی خود را در برابر جاذبه بالا ببرید. علاوه بر این، ممکن است به عنوان بخشی از این روند پیوسته برخورد، دچار پارگی تاندون عضله دوسر خود شوید.
چه کسانی دچار گیرافتادگی شانه میشوند؟
انجام ورزشهایی که نیاز به استفاده از شانهها برای حرکت بالای سر یا فشار دارند، بزرگترین عامل خطر برای ایجاد گیرافتادگی شانه است .گیرافتادگی شانه همچنین میتواند ناشی از آسیب باشد، مانند افتادن روی بازوی کشیده یا مستقیماً روی شانه. فعالیتهای رایجی که میتواند باعث این امر شود عبارتند از:
- شنا کردن
- تنیس
- بیسبال
مشاغلی که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین یا حرکت بازو دارند نیز خطر ابتلا را افزایش میدهند. این شامل:
- کار ساخت و ساز
- جعبههای متحرک
- رنگ آمیزی
هم سن بالا و هم آسیبهای قبلی شانه، مانند دررفتگی، نیز از عوامل خطر گیرافتادگی شانه هستند. برخی از افراد همچنین دارای آکرومیون شکل غیرعادی هستند که خطر ابتلا را افزایش میدهد.
گیرافتادگی شانه چقدر شایع است؟
معمولاً علائم در افراد بین ۳۵ تا ۷۵ سال ظاهر میشود، اما میتواند در هر سنی رخ دهد.تحقیقات نشان میدهد که تقریباً از هر ۵ نفر ۱ نفر علائم سندرم گیرافتادگی شانه را در مقطعی از زندگی خود تجربه میکنند.
سندرم گیرافتادگی شانه چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک شما ممکن است با پرسیدن سوالاتی در مورد آسیبهای قبلی و همچنین عادات ورزشی شما شروع کند. در مرحله بعد، ممکن است از شما بخواهند که یک سری حرکات را با استفاده از شانه خود انجام دهید، در حالی که حرکت غیرعادی را بررسی میکنند. این کار به پزشک شما کمک میکند تا سایر بیماریها مانند گیرکردن عصب را بررسی کند.در برخی موارد، ممکن است برای بررسی کردن آرتریت یا تغییرات استخوانی، مانند خار، که میتواند به گیرافتادگی منجر شود، نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس داشته باشید.
اشعه ایکس برای رد آرتریت مفید است و ممکن است آسیب و پارگی روتاتور کاف را نشان دهد. ممکن است خارهای استخوانی یا تغییراتی در طرح طبیعی استخوان جایی که روتاتور کاف به طور معمول متصل میشود، وجود داشته باشد. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و سونوگرافی میتواند پارگی تاندونهای روتاتور کاف و التهاب بورس را نشان دهد.اگر مقدار کمی داروی بی حسی (مسکن) که به فضای زیر آکرومیون تزریق شود، درد شما را تسکین دهد، ممکن است سندرم گیرافتادگی تشخیص داده شود.
سندرم گیرافتادگی شانه چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان سندرم گیرافتادگی شانه کاهش درد و بازیابی عملکرد شانه است. برای درمان این سندروم به صورت کلی ۴ درمان وجود دارد که شامل موارد زیر میشود.
مراقبت در منزل
استراحت برای درمان گیرافتادگی شانه بسیار مهم است. از ورزشهای شدید یا هر حرکتی که درد را بدتر میکند خودداری کنید. اگر ورزشکار هستید این امر به ویژه مهم است.در حالی که بهتر است بیش از حد شانه خود را حرکت ندهید، استفاده از بند برای بیحرکت کردن کامل بازو خودداری کنید. این میتواند منجر به ضعف و سفتی بیشتر در شانه شما شود.سعی کنید یک کیسه یخ را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه هر بار و چند بار در روز روی شانه خود قرار دهید تا درد و تورم شما کاهش یابد.
فیزیوتراپی
گیرافتادگی شانه معمولاً به فیزیوتراپی که از تمرینات ملایم برای بازسازی قدرت و دامنه حرکتی استفاده میکند، به خوبی پاسخ میدهد. پزشک میتواند شما را به یک فیزیوتراپیست که در آسیبهای شانه تخصص دارد ارجاع دهد. جلسات فیزیوتراپی شما احتمالاً بر روی عضلات شانه، بازو و سینه تمرکز خواهد داشت که میتواند به بهبود عملکرد روتاتور کاف شما کمک کند. اگر ورزشکار هستید یا در رشتهای کار میکنید که نیاز به استفاده مکرر از شانه شما دارد، فیزیوتراپیست شما میتواند تکنیکهای مناسبی را برای کاهش احتمال عود به شما آموزش دهد.آنها همچنین ممکن است تمریناتی را به شما بدهند که میتوانید در خانه انجام دهید، که ممکن است به شما کمک کند سریعتر بهبود پیدا کنید. فقط مطمئن شوید که زیادهروی نکنید.
درمان دارویی سندروم گیرافتادگی شانه
مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین)، میتواند به کاهش تورم و درد شانه کمک کند. اگر این داروها، همراه با یخ و استراحت، درد شما را کاهش ندادند، ممکن است پزشک برای کاهش تورم و درد، تزریق استروئید را تجویز کند.
عمل جراحی
اگر درمانهای غیرجراحی درد شما را تسکین ندهند، جراحی در نظر گرفته میشود. یک جراحی به نام رفع فشار ساب آکرومیال یا رفع فشار آرتروسکوپیک شانه، بخشی از آکرومیون را برای ایجاد فضای بیشتری برای روتاتور کاف برداشته است. این روش را میتوان به صورت آرتروسکوپی انجام داد، یعنی از طریق برشهای کوچک در شانه شما. سایر مشکلات شانه شما را میتوان در زمان جراحی ترمیم کرد، از جمله آرتریت در شانه، التهاب تاندون دوسر بازو و پارگی جزئی روتاتور کاف. جراحی باز، جراحی با بریدگی بزرگتر در جلوی شانه، گزینه دیگری است.
در موارد نادر و پیشرفته برخورد شانه، روتاتور کاف شما ممکن است پاره شود. اگر این اتفاق بیفتد، احتمالاً برای ترمیم پارگی به جراحی نیاز خواهید داشت. پس از هر نوع جراحی شانه، ممکن است لازم باشد برای مدت کوتاهی از بند بازو استفاده کنید. جراح ارتوپد تعیین میکند که چه زمانی میتوانید بند را بردارید.
زمان بهبودی
گیرافتادگی شانه معمولاً حدود سه تا شش ماه طول میکشد تا به طور کامل بهبود یابد. بهبود موارد شدیدتر ممکن است تا یک سال طول بکشد. با این حال، معمولاً میتوانید در عرض دو تا چهار هفته به فعالیتهای عادی خود بازگردید. فقط مطمئن شوید که به طور منظم با پزشک خود چک میکنید تا مطمئن شوید که در آن زیادهروی نمیکنید. زیادهروی میتواند زمان بهبودی شما را افزایش دهد یا منجر به آسیبهای دیگر شود.
این تمرینات را امتحان کنید:
- بایستید و بازوها را به پهلو و کف دستها رو به جلو باشد. تیغههای شانه خود را به هم فشار دهید و پنج تا ده ثانیه نگه دارید. چند بار تکرار کنید.
- بازوی خود را مستقیماً در مقابل خود دراز کنید و فقط با استفاده از شانه به جلو حرکت دهید. سپس شانه خود را تا جایی که میتوانید به سمت عقب حرکت دهید بدون اینکه گردن یا پشت خود را حرکت دهید و یا بازوی خود را خم کنید.
- روی پهلوی سالم دراز بکشید و بازوی خود را با زاویه ۹۰ درجه خم کنید. آرنج خود را روی لگن خود نگه دارید و پایین دست خود را به سمت سقف بچرخانید. ۱۰ تا ۲۰ بار تکرار کنید.
- در یک در بایستید، کنار چهارچوب را طوری نگه دارید که بازوی خود کمی کمتر از ارتفاع شانه باشد. بالاتنه خود را از آن بازو دور کنید تا زمانی که کمی کشش احساس کنید و نگه دارید.
اگر هر یک از این تمرینات باعث ایجاد درد شد، انجام آنها را متوقف کنید یا سعی کنید آنها را برای مدت زمان کوتاهتری نگه دارید.
منبع: cedars-sinai.org