ارگونومی بارداری

ارگونومی شیردهی (پیشگیری از کمردرد در دوران شیردهی)

منظور از ارگونومی شیردهی وضعیتی است که راحتی و کارایی را برای مادر و کودک در طول شیردهی افزایش می دهد. ارگونومی مناسب برای جلوگیری از ناراحتی، درد و سایر مسائل فیزیکی که ممکن است هنگام شیردهی طولانی مدت ایجاد شود، ضروری است.

صندلی ارگونومی مناسب

از آنجا که هنگام شیردهی به صورت طولانی و مکرر می نشینید، استفاده از یک صندلی با ساپورت کمری مناسب بسیار مهم است. مطمئن شوید که بدون فاصله از پشتی صندلی نشسته و تکیه دهید. اگر بین صندلی و گودی کمر شما فاصله وجود دارد، سعی کنید یک بالشتک یا یک حوله چند تا زده را در محل گودی کمر خود قرار دهید. همچنین هنگام نشستن زانوهایتان باید نود درجه خم باشد و پاهای شما صاف روی زمین قرار گیرد. از نشستن روی کاناپه یا تخت نرم بدون تکیه گاه خودداری کنید، زیرا از کمرتان حمایت کافی به عمل نمی آید.

 زیرپایی

هنگام شیردهی باید هر دو پایتان صاف روی زمین باشد. اگر صندلی شما زیادی بلند است میتوانید از یک زیرپایی استفاده کنید یا یک چهارپایه موقتی از بالش، جعبه یا کتاب بسازید! سعی نکنید کودک خود را که روی پاهایتان گذاشته اید با نوک پنجه شدن بالا بیاورید، زیرا این حرکت میتواند به زانو و مچ پاهایتان آسیب برساند.

بالش شیردهی

اگر به طور معمول از حالت ضربدری نگه داشتن دستها برای شیر دادن استفاده می کنید، احتمالاً می دانید که پس از یک ربع  نگه داشتن نوزاد در آن وضعیت، چقدر دستانتان خسته می شوند. برای به حداقل رساندن فشار روی شانه ها، بازوها و مچ دست، سعی کنید از کودک خود با بالش حمایت کنید. بالش ها را روی پاهای خود قرار دهید تا نوزاد به سطح نوک سینه شما برسد. به یاد داشته باشید، هدف این است که نوزاد را به سمت خود بیاورید. این وضعیت از خم شدن مکرر و فشار روی ستون فقرات و بازوهای شما جلوگیری می کند. سعی کنید صاف بنشینید و هنگام شیردهی قوز نکنید.

مکیدن صحیح سینه

مکیدن و سینه گرفتن  صحیح می تواند از فشار بر روی نوک پستان جلوگیری کرده و جریان شیر را افزایش دهد. مطمین شوید که به جای نوک سینه، قسمت بیشتر هاله سینه داخل دهان کودک قرار گرفته باشد.

پهلوها را مرتبا عوض کنید

به صورت متناوب از هر دو سینه به نوزادتان شیر دهید تا یک سمت بدن بیشتر تحت فشار و استرس قرار نگیرد. همچنین پوزیشن های مختلف شیردهی را امتحان کنید تا برای مدت طولانی در یک وضعیت قرار نگیرید و به قسمت های خاصی از بدنتان فشار وارد نشود.

استراحت کنید

شیردهی می تواند از نظر فیزیکی برای مادر سخت باشد، بنابراین برای جلوگیری از خستگی هنگام شیردهی طولانی در صورت نیاز وضعیت خود را تغییر دهید یا یک وقفه کوتاه برای انجام چند حرکت کششی و ریلکس شدن عضلاتتان داشته باشید. همچنین در فواصل شیردهی برای ریکاوری بدنتان  استراحت کافی داشته باشید.

 هیدراتاسیون و تغذیه

مقدار زیادی آب بنوشید و غذاهای مغذی بخورید تا در دوران شیردهی سالم و پر انرژی باشید.

حرکت و کشش

ممکن است در اثر نگرانی یا اشتیاق مدام سرتان را به سمت کودکتان بگردانید و مدت طولانی سر و گردنتان در وضعیت نامناسبی قرار دهید. برای کاهش فشار روی مفاصل میتوانید حرکت های نرمشی و کششی ساده انجام دهید. برای مثال، چرخاندن سر به طرفین، چرخاندن شانه‌ها به جلو و عقب و یا بلند شدن و پیاده‌روی برای تغییر وضعیت کمک کننده است.

به یاد داشته باشید، وضعیت هر مادر و نوزاد متفاوت است و یافتن راحت‌ترین و ارگونومیک‌ترین موقعیت‌های شیردهی ممکن است نیاز به آزمون و خطا داشته باشد. اولویت دادن به راحتی و سلامتی در این دوران برای ایجاد یک تجربه مثبت از شیردهی برای شما و کودکتان بسیار مهم است.

 

منبع: وبسایت دکتر مختاریان

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا